Sajtóközlemény



„Őshonos és veszélyeztetett állatfajták a Hajdúságban”

Szakmai konferenciát tartott Fekete Zsóka, mangalicatartó

Hajdúböszörmény, 2015. szeptember 22.

Fekete Zsóka, egyéni vállalkozó 2015 júliusában eredményesen pályázott a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet „sokoldalú és fenntartható, vidékfejlesztéssel kapcsolatos országos, térségi és helyi fórumok, események szervezésére vonatkozó, 2015. augusztus 1. és 2015. szeptember 30. közötti időszakban megvalósítható projektötletek benyújtására” címen meghirdetett pályázati felhívására.
A projekt keretében egy interaktív szakmai konferencia megszervezését vállalta fel „Őshonos és veszélyeztetett állatfajták a Hajdúságban” címmel.
A támogató által megítélt nettó 1.303.500 Ft + Áfa vissza nem térítendő támogatás a konferencia megvalósításának anyagi hátterét teremtette meg.

Fekete Zsóka, mangalicatartó 2015. szeptember 17-én szakmai konferenciát tartott a Hajdúböszörményi Népi Hajdúházban, melyre a Tiszántúlról, elsősorban a Hajdúböszörményi és Hajdúszoboszlói kistérségből várta az érdeklődőket.

A házigazdának fontos célja volt a konferencia megrendezésével, hogy hangsúlyozza a biodiverzitás és génmegőrzés fontosságát, naprakész információkat nyújtson a magyar őshonos és veszélyeztetett állatfajták jelenlegi helyzetéről, különös figyelemmel a Hajdúságra. Kitűzött célja volt továbbá a hajdúsági hagyományos élelmiszerek, a helyben előállított javak népszerűsítése, társadalmi elfogadottságának növelése, másrészt a tudatos vásárlói magatartás fontosságának hangsúlyozása.

Az előadások megtartására kompetens szakmai szervezetek képviselőit kérte fel a házigazda.
Így előadást hallhattak a résztvevők többek között Bácsi Istvántól, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség Őshonos Szakbizottságának tagjától, aki részletes tájékoztatást nyújtott az őshonos és veszélyeztetett állatfajták hajdúsági helyzetéről. E témához kapcsolódott előadásával Percze István, körzetvezető falugazdász, aki a 2015-2020 közötti VP
agrár-környezetgazdálkodást és ökológiai gazdálkodást ösztönző támogatási lehetőségeiről szólt.

Ezen túlmenően magas szakmai színvonalú, gyakorlatias előadások hangzottak el a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének képviselőitől a mangalica tartástechnológiájának hatásáról, valamint a tenyésztési módszerek és a teljesítménynövelés összefüggéseiről. Erdősi Bálint, szaktanácsadó őshonos élővilágunkról, mint kincsestárról szóló „színes” előadását szintén nagy figyelemmel hallgatták a megjelentek.

A szakmai előadásokat a tradicionális gazdálkodást, feldolgozást folytató térségi szereplők bemutatkozása követte, mely a rendezvény egyik színfoltja volt.

A konferencia kísérőrendezvényeként a Hajdúböszörményi Népi Hajdúház helyiségeit és kiállításait tekinthették meg a résztvevők.

A házigazda bízik abban, hogy az eseményen átadásra került szakmai információk, gyakorlati tapasztalatok és kötetlen eszmecserék révén hozzá tudott járulni a tradicionális magyar haszonállatt-tartás és hagyományos termék-előállítás fennmaradásához, a „Hajdúság ízeinek” megismertetéséhez, a magyar, minőségi termékek fogyasztásának népszerűsítéséhez.


Név: Fekete Zsóka, egyéni vállalkozó
Cím: 4220 Hajdúböszörmény, Mester u. 3/A
Tel.: +36 (70) 943-3344
E-mail: fekete.zsoka@gmail.com
Web: www.feketezsoka.hu

„A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének javaslata alapján,
az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában
megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.” 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése